sobota, 25 stycznia 2014

Sałata

Sałata

                         


                                                       

 

Daty siewu i sadzenia


Jak siać i sadzić?

Wysiew do rozsady

 

Od 10 marca do10 kwietnia

 

Rozsadę przygotowuje się około 5 tygodni.

Pikowanie po wysianiu, gdy rośliny po wysianiu do rozsadnika wykształcą liść właściwy, pikuje się je do doniczek lub gruntu.

Gotowa rozsada powinna mieć rozwinięty system korzeniowy oraz 3-5 liści właściwych.

 

Sadzenie rozsady w gruncie

 

Od połowy kwietnia do połowy maja

 

 

Do gruntu sadzi się nie głębiej niż rozsada rosła w doniczce.

Odmiany masłowe sadzimy w rozstawie 20x20 cm.

Odmiany kruchetworzące większą główkę, sadzimy w rozstawie 30x30cm.

Po sadzeniu: rośliny należy podlać, posadzone sadzonki trzeba przykryć Agro włókniną, którą można zdjąć po ogrodnikach.

 

Wysiew do gruntu

Odmiany wiosenne od końca lutego do końca kwietnia

Odmiany letnie od początku maja do połowy lipca wysiewamy odmiany odporne na upały.

Odmiany zimowe od połowy lipca do września

 

Wysiewamy w płytkie rzędy, co 5 cm i zachowując około 25 cm odległości między rowkami.

Sałatę można wysiewać kilkakrotnie, co dwa tygodnie.

Sadzonki wysiane od końca Lutego do końca Kwietnia trzeba przykryć Agro włókniną, którą można zdjąć po ogrodnikach.

Można posadzić ją też w tunelach foliowych.

 

Wysiew do gruntu

metoda liściowa

Od kwietnia co kilka dni przez dwa miesiące

Wyższe plony sałaty uzyskamy: uprawiając ją na małych zagonach i zbierając metodą liściową.

Do tego sposobu uprawy polecane są przede wszystkim sałata dębo listna i sałata lollo.

Ich nasiona wysiewa się, co kilka dni przez dwa miesiące, poczynając od Kwietnia.

Siewki przerywa się, zostawiając między nimi odstępy, co 5 cm.

Po 4-8 tygodniach zbiera się liście, ścinając je 1,5-2,5 cm nad powierzchnią gruntu. Przycięte rośliny odbijają i po kolejnych 7-8 tygodniach możliwy jest kolejny zbiór.

Można to powtarzać 2-3 razy.

 

Pielęgnacja

pikowanie sałaty

 

Sałata dobrze nadaje się do uzupełniania luk po innych już zebranych roślinach, a także do tworzenia obwódek grządek z innymi roślinami (nawet kwiatami).

 

Podlewanie

Aby uzyskać dorodne rośliny sałatę trzeba podlewać umiarkowanie co 3-4 dni. Podlewając należy uważać, by woda nie opryskiwała liści, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych.

 

Nawożenie

Przed sadzeniem glebę należy nawieźć stosując: 120 g nawozu azotowego, 150 g fosforowego i 150 g potasowego (w formie siarczanu).

 

Szkodniki i choroby przeciwdziałanie

 

Sałata podczas upraw w gruncie może być atakowana przez mszyce, drutowce, rolnice, błyszczkę jarzynówkę, bawełnicę topolowo-sałatową, a także zagrożeniem są ślimaki.

 

Zbiory

Najlepsza pora na zbiory: od Kwietnia do Września

W zależności od odmiany, od sadzenia z rozsady do zbiorów mija 5-7 tygodni.

 

Rodzaj gleby

Odmiany wczesne wymagają gleb szybko nagrzewających się, gliniasto-piaszczystych.

 

Jest rośliną uprawianą: na oborniku zastosowanym jesienią.

Wcześniej dojrzewa i jest lepszej, jakości w porównaniu z uprawianą bez obornika.

 

Tolerowanie roślin

Do najlepszych przedplonów dla sałaty należą:

przede wszystkim: kapusta, ogórek, ziemniaki, buraki i rośliny motylkowe (wnoszące do gleby azot).

 

Nie należy uprawiać sałaty po przedplonie:

selera naciowego lub korzeniowego, cykorii sałatowej,

nie częściej jak raz lub dwa razy w ciągu 3-4 lat oraz po sobie.

Sałata lubi, żeby uprawiać ją współrzędnie z:

-

Lubi sąsiedztwo: ogórków, buraków, fasoli karłowej, rzodkiewki, seler, kalarepę, marchwi, kopru, cebuli, grochu, pomidorów, kapustnych, pory.

Nie lubi w sąsiedztwie: pietruszki.

 

                               Porady ogrodników


Sałatę można przechowywać jedynie do 7 dni w temperaturze 0-1°C i wilgotności względnej powietrza 95-98 proc.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz